Scandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijl

Scandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijl Eenvoudig, puur, praktisch én een warme natuurlijke look: dat is de basis van een Scandinavische interieurstijl. Een stijl die in 2020 enorm populair is in Nederland. Maar wat is nou precies een Scandinavisch interieur? Welke elementen zie je terug bij deze inrichting? Wat kun je doen om je je huis in te richten met deze look en wat kun je daarvoor aanschaffen? De basis van een Scandinavisch design bestaat uit een vaste basis en van hieruit kun je verschillende aspecten toevoegen om je interieur af te maken. Waar kun je precies op letten?

Inhoudsopgave


Scandinavisch design

Een Scandinavisch design bestaat uit verschillende elementen en met een aantal praktische tips is het helemaal niet moeilijk om zelf een Scandinavische sfeer of Scandinavisch interieur te creëren. In een Scandinavische woonstijl komen altijd een aantal vaste aspecten terug. Daarnaast is deze stijl tijdloos en hoeft het niet duur te zijn.

Zoveel mogelijk natuurlijk licht

Tijdens de Scandinavische winters zijn de dagen vaak kort en donker. Om dit te compenseren is het binnenhalen van natuurlijk zonlicht een absolute must. In een Scandinavisch interieur kies je dan ook liefst voor grote en open ramen en spiegels, die het binnenkomende zonlicht laten binnenstromen én reflecteren. Geen trotse bezitter van een grote raampartij? Creëer dan extra (indirecte) verlichting in huis.

Wit als basis / Bron: La Belle Galerie, PixabayWit als basis / Bron: La Belle Galerie, Pixabay

De basis: wit, wit en nog eens wit

Witte plafonds, witte muren en als het kan zelfs een witte vloer: in een Scandinavisch interieur kies je voor wit als basis. Enerzijds zorgt dit voor rust, reflecteert dit het binnenkomende zonlicht en laat het de ruimte groter lijken. Anderzijds is het eenvoudig te combineren met meubels en andere accessoires: in een frisse en lichte omgeving komen deze nóg beter tot hun recht.

Kleurrijke accenten in zwart, grijs, blauw, naturel of pastel

Wit als basis is mooi: alleen maar wit is saai. Om die reden vul je de neutrale basis aan met één of enkele kleurtinten. Geïnspireerd door de koude Scandinavische winters, kies je bijvoorbeeld voor zwart, grijs- of blauwtinten. Maar ook meer naturel, aardetinten, pastel- of zelfs felle neonkleuren vormen een stijlvol accent. Om zoveel mogelijk rust en eenheid te creëren, kies je het liefst voor kleuren uit eenzelfde kleurenpalet. Pas de accentkleuren bijvoorbeeld toe bij het schilderen van één of enkele muren of gebruik enkele decoratieve accessoires, zoals lampen, potten, kandelaars en vazen.

Geometrische en grafische prints

Blokken, strepen, lijnen, ruiten: in een Scandinavische interieurstijl mogen ook geometrische en grafische prints niet ontbreken. De strakke en soms gedurfde dessins zorgen eenvoudig voor een meer speelse en opvallende look. Laat de prints terugkomen in de vorm van behang, kussens, plaids, vloerkleden, posters en andere decoratieve accessoires.

Natuurlijke materialen

Van hout tot katoen en van rotan tot klei: een Scandinavisch interieur is niet compleet zonder het gebruik van natuurlijke materialen. Vooral het gebruik van (licht) hout is populair: het zorgt niet alleen voor een aangename warme sfeer, maar staat tevens symbool voor de liefde voor de natuur en het Scandinavisch vakmanschap. Om meer contrast aan te brengen, voeg je eenvoudig warmere materialen toe, zoals vachten/huiden, wol, katoen, rotan, leer en klei. Liever een iets stoerdere industriële look? Ga dan juist voor beton, marmer, koper en metaal. Mix en match: de verschillende texturen versterken elkaar en zorgen voor een stijlvolle gevarieerde look.

Decoratieve elementen / Bron: Kaboompics, PixabayDecoratieve elementen / Bron: Kaboompics, Pixabay

Decoratieve planten & bloemen

Net als in elk ander interieur verhogen planten en bloemen de natuurlijke sfeer in je Scandinavische interieur. Voor meer kalmte, rust en eenheid kies je voor groene planten, terwijl decoratieve bloemen in bijpassende (licht)stenen potten of glazen vazen een ruimte eenvoudig meer kleur geven. Combineren? Een Scandinavisch interieur met een bohemian twist kan natuurlijk ook.

Functioneel & praktisch

De Scandinavische woonstijl staat bekend om rust, eenvoud en functionaliteit. Dit betekent dat een interieur niet alleen mooi moet zijn, maar vooral ook comfortabel, gebruiksvriendelijk en praktisch. Ga dus voor openheid in je interieur en geef losse spullen zoveel mogelijk een vaste afgesloten plek. Enkele zorgvuldig gekozen accessoires doen vervolgens de rest. Less is more!

Authentieke elementen

Prachtige geleefde houten vloeren, hoge (balken)plafonds en sierlijke ornamenten: in een Scandinavisch interieur is uiteraard volop ruimte voor authentieke elementen. Ook een houtkachel, open haard of de traditionele Scandinavische Kakelugn – in de hoek van de kamer – zorgen voor veel karakter en sfeer. Niet weghalen dus.

Een persoonlijke twist

Een zelfgemaakt schilderij, een fotocollage, een souvenir van een verre reis of een antiek erfstuk: net als andere interieurstijlen is een Scandinavisch interieur niet compleet zonder persoonlijke accessoires. Experimenteer, kies en combineer voor een interieur dat echt bij jou past.

Betaalbaar en tijdloos

In een Scandinavisch interieur mag écht Scandinavisch design natuurlijk niet ontbreken. Je shopt het bijvoorbeeld via Nordic Nest – specialist in Scandinavisch Design. Natuurlijk hangt er aan het creëren van deze woonstijl een prijskaartje. Maar dankzij de hoogwaardige kwaliteit en tijdloze uitstraling gaat Scandinavisch design vaak wel een leven lang mee.

Zoals je ziet: de Scandinavische woonstijl is eenvoudig toepasbaar in (bijna) elk interieur.
© 2018 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Scandinavische jongensnamenScandinavische jongensnamenHet vinden van een geschikte babynaam valt niet mee. Scandinavische jongensnamen zijn over het algemeen erg mooi. Missch…
Scandinavische meisjesnamenScandinavische meisjesnamenHet valt niet mee om een naam voor je dochter te vinden. Scandinavische meisjesnamen zijn vaak erg mooi. Misschien een a…
Hoe doeltreffend is het Scandinavisch dieet?Hoe doeltreffend is het Scandinavisch dieet?Als gevolg van het groeiend aantal landgenoten met (ernstig) overgewicht, neemt ook het aantal diëten hals over kop toe.…

Lavalamp: leuke sfeermaker voor in huisLavalamp: leuke sfeermaker voor in huisTijdens donkere dagen branden mensen graag kaarsen in huis. Dat geeft licht en sfeer. Maar wil je iets in huis dat licht…
Bureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafBureaustoelen: Soorten, materiaal en tips bij aanschafVeel mensen kopen een bureaustoel zonder hierover verder na te denken. Het loont echter wel de moeite om voor de aanscha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La-Belle-Galerie, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.scandinaviandesigncenter.nl/
  • www.interieur-inrichting.net/interieur/interieur-woning/klein-appartement-van-58m2-met-scandinavisch-interieur/
  • www.roomed.nl/heerlijk-licht-scandinavisch-interieur-met-neutraal-kleurenpalet
  • www.inrichting-huis.com/kleine-scandinavische-loft-woning
  • Afbeelding bron 1: La Belle Galerie, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kaboompics, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.